Jak koupit vstupenku do polské části Krkonoš?

autor: | Čvn 11, 2022

Update konec června 2023:

Nákup online vstupenek je několik dní v provozu a je možné zaplatit kartou jako dříve. Postup nákupu dodám během několika dní. Pro většinu z vás bude intuitivní.

Update začátek června 2023:

Polský národní park v březnu navýšil cenu vstupného a přesunul stránky, kde je možné koupit vstupenky online. Aktuálně platný web je https://kpnmab.pl/bilety/page.

Jenomže….po ukončení celého nákupu zjistíte, že jako běžný občan ČR je nejste schopni zaplatit. Nabízí se pouze dvě možnosti platby a obě jsou pro Čechy nedostupné. Jedna je BLIK a druhá platba převodem. Uspět by mohli snad ti z vás, kteří mají účet u mBank.

Poslala jsem tedy dotaz na důvod nemožnosti platit kartou jako loni na kontakt uvedený na webu. Zde je kopie odpovědi z polského parku:

Dear Hana,

Since we changed the address of the KPN head office, this data is currently validated in official registers which are a base of enabling the payments by card. Hoping this option will work soon.

I’m sorry for this inconvenience.

You can cross a border of the KPN and buy tickets from our mobile cashiers – this is also one of the options.

Nový objednávkový formulář je komplet v češtině a je snazší než ten předchozí. Jen tu jednu malou vadu má, že to celé nefunguje. Máte tedy čtyři možnosti. Buďto do Polska nepůjdete a budete se držet nejdál do vzdálenosti Cesty česko-polského přátelství, kde se vstupné neplatí. Nebo vyrazíte s polského podhůří a vstupenku si koupíte v některém z přístřešků, které jsou rozmístěné na těch nejfrekventovanějších trasách. Můžete také využít polských lanovek, protože vstupné do patku je v jejich ceně. Poslední varianta je jít z české strany bez placení a doufat, že to případným strážcům při kontrole nějak vysvětlíte.

Z nostalgie ponechávám původní verzi článku, abyste měli představu, jak komplikovaný online nákup vstupenek do loňského roku byl.

Původní článek:

Polsko má 23 národních parků. Do 15 z nich se platí vstupné. Oproti Česku toto není jediný rozdíl v pravidlech vstupu. Další dva podstatné body z návštěvního řádu jsou, že turistika po parku je možná jen od svítání do soumraku a psům je pohyb povolen pouze na vodítku a s náhubkem. Za ty psy bych se přimlouvala i u nás.

Polské národní parky
Polské národní parky, kde se platí vstupné

Vstupenky do všech těchto parků je možné koupit na začátku frekventovaných cest v polském podhůří nebo online na portálu kpn.eparki.pl. Nikde se nedají sehnat na hřebenech, pokud vyrazíme z Česka a chceme sestoupit do Polska.

Polské stránky fungují z velké části i v češtině. Portál snadno navede k prvnímu kroku –⁠ výběru typu vstupenky.

Vstupenka do polské části Krkonoš
Vstupenka do polské části Krkonoš – úvodní stránka nákupu

První zrada nastává záhy. Překlad do češtiny se ní kompletní. Nákup je možné provést anonymně (Kup bez logowania) nebo po registraci do systému.

Druhý zádrhel následuje záhy. Je potřeba odsouhlasit nějaká pravidla. Link odkáže návštěvníka na Pravidla vstupu do parku v polštině. Tam si bez znalosti polštiny moc nepočteme. Neexistuje bohužel ani verze v angličtině.

Naštěstí na jiném místě webu jsou k dispozici alespoň základní informace v češtině.

Vstupenka do polské části Krkonoš
Vstupenka do polské části Krkonoš – druhý krok nákupu

Vstup je možné zaplatit na jeden nebo tři dny. Jednodenní lístek vyjde na 8 zlotých, třídenní na 20 zlotých. Děti, studenti a důchodci platí polovinu. Jeden zlotý je něco málo přes pět korun (červen 2022). Vstupenka je na jméno a je třeba ho zadat při vyplňování formuláře. V případě kontroly strážci ověřují i totožnost.

V této části nákupu je nutné zadat i datum plánovaného vstupu. Ikonka kalendáře je téměř neviditelná a snadno ji tu přehlédnete.

vstupenka polsko ii
Vstupenka do polské části Krkonoš – výběr parametrů

Při dokončení nákupu čeká zoufalého turistu řada neznámých ikonek. Ideální je platit kartou, třetí ikonka vlevo (Karta platnicza). Dál už vše funguje jako v českých e-shopech.

Vstupenka do polské části Krkonoš
Vstupenka do polské části Krkonoš – možnosti platby

Vstupenka přijde jako pdf soubor po zaplacení do emailu. Není to však hned, trvá to asi pět minut. Ale i tato doba stačí k tomu, aby člověk znervózněl, že špatně zadal email a bude všechno muset absolvovat znovu. Vstupenku je následně potřeba vytisknout nebo stáhnout do telefonu.

Vstupenka do polské části Krkonoš
Vstupenka v emailu

Vstupenka není potřeba při pohybu po hraničních cestách (červená značka po Cestě česko-polského přátelství). Vstupné do parku je využito na údržbu turistické infrastruktury. Polská část za tento drobný peníz určitě stojí.

Hana Trachtulcová

O autorce: Hana Trachtulcová

Jsem průvodkyně přírodou Krkonoš. Pořádám exkurze a zážitkové aktivity v národním parku a na Stezce korunami stromů. Ukážu vám to nejzajímavější z našich hor. Pro přírodu nadchnu vás i vaše děti.

Objevme krásy Krkonoš společně

Zážitkový program Vycházky za ptáky

Kos horský

Pozorování ptáků v přírodě s výukou rozpoznávání ptačího zpěvu

Terénní exkurze do krkonošské přírody

Smrky v okolí horní hranice dorůstají do výšky jen okolo 5 m, Krkonoše

Komentované vycházky do hor s průvodcem

Zážitkový program Vycházky za ptáky

Kos horský

Pozorování ptáků v přírodě s výukou rozpoznávání ptačího zpěvu

Terénní exkurze do krkonošské přírody

Smrky v okolí horní hranice dorůstají do výšky jen okolo 5 m, Krkonoše

Komentované vycházky do hor s průvodcem

Stezka korunami stromů s průvodcem

Stezka korunami stromů Krkonoše

Prohlídky Stezky korunami stromů pro organizované skupiny 15 až 30 osob

Sezónní programy na Stezce korunami stromů

Stezka korunami stromů

Programy o přírodě pro menší skupiny o jarních prázdninách

Vyprávění o krkonošské přírodě

Vyprávění o krkonošské přírodě

Co dělat, když venku prší a nechce se vám jít ven?

Zážitkový program Stopování zvířat

Stopa veverky

Zimní dobrodružství na sněhu. Vydáme se po stopách krkonošských zvířátek.

Související příspěvky