Vyzkoušená přírodní koupaliště pro zimní otužování v Krkonoších

autor: | Říj 10, 2019

V létě se koupat do přírody skoro vůbec nechodím. Proč? Protože je pro mě voda studená. Když je odpoledne i ve stínu přes 30 °C, voda má něco málo nad 20 °C. Tedy je o deset stupňů chladnější. Když do ní vlezu, připadá mi oproti vzduchu ledová.

Jak přichází podzim, teplota vzduchu se snižuje a přibližuje se teplotě vody, která chladne pomaleji. Ponořit se pod hladinu už není pro tělo takový teplotní šok jako v létě. Voda se zdá najednou teplejší. A to je přešloně ten okamžik, kdy začínám ve skříni hledat, kam jsem na jaře odložila plavky.

A pak už stačí jen trocha odhodlání a vkročit do vody. V prvním okamžiku nohy propichují tisíce pichlavých jehliček. Po chvíli receptory v kůži otupí a ostrá bolest zmizí. Pozvolna přestávám cítit tělo. Vnímám jen tlukot srdce. Všechny nedůležité starosti všedního dne se rozplývají ve vodě. Pomalu přichází nirvána.

Pokud chcete koupání v zimní sezoně taky vyzkoušet, pořiďte si každopádně boty do vody. Ostré kamínky jsou pro promrzlé nohy obzvlášť nepříjemné. Budete mít i jistější krok. Až se vrátíte na břeh, nebudete muset řešit, co se špinavýma nohama. Hodí se i izolační podložka pod chodidla, na kterou si stoupnete při převlékání. Já kdysi dostala od kamaráda destičky z pěnového plastu a izolují od chladu země dokonale.

Než přijdete poprvé v zimě k vodě, doporučuju si přečíst stránky Zimní plavání. Najdete tam mnoho informací a pokynů, jak s tělem ve studené vodě zacházet.

Když venku ještě nemrzne

Nejvhodnější pro plavání od podzimu do jara jsou rybníky a nádrže se stojatou vodou. Voda v nich neteče a neochlazuje tělo tak rychle. Mají ale jednu zásadní nevýhodu. V zimě zamrzají.

My nejčastěji chodíme do Vrchlabí na Vejsplachy. Je možné tam snadno zaparkovat, přístup do vody je dobrý a dno vysypané jemným pískem. Na rozdíl od léta už ve vodě nevadí sinice ani hlístice. Stydlivější plavci ocení nově vybudované boxy k převlékání.

Venkovní koupaliště Vejsplachy ve Vrchlabí
Venkovní koupaliště Vejsplachy ve Vrchlabí

Naše okolí je na vhodné koupací nádrže skoupé. Další možnosti, kam zajet, jsou Dolce u Trutnova. Toto místo je na plavání ideální, dokud není na silnicích sníh. Příjezd k vodě je po úzkých silničkách v prudkém kopci vhodný jen pro ty z vás, kteří jsou podstatně lepší řidiči než já.

Nejsnazší přístup k vodě najdete hned pod kempem. Já dávám přednost pomalejšímu namáčení těla cestou od pláže. Milan si troufá i na použití schůdků u mola. Komu by vadil větší ruch u kempu, může se vykoupat i ve spodní nádrži. Ta sice bývá za příznivého počasí obležena rybáři, ale vstup do vody bývá volný. Hledejte ho v rohu rybníka u rybářské chatky. cesta do vody vede po panelech.

Koupaliště Trutnov Dolce
Koupaliště Trutnov Dolce

V roce 2019 se poslední sobotu před Vánoci konalo na Dolníkách pod kempem hromadné večerní koupání. Organizátoři vůbec nečekali tak hojnou účast. Otužilci byli nadšení a vypadalo to na vznik hezké předvánoční tradice. V roce 2020 už ale kvůli covidu asi druhý ročník nebude.

Koupaliště Trutnov Dolce
Předvánoční hromadné otužování, koupaliště Trutnov Dolce

Hromadné koupání jsem díky focení nestihla. Tak jsem si užívala aspoň sledování hromadného převlékání za svitu loučí.

Koupaliště Trutnov Dolce
Předvánoční hromadné otužování, koupaliště Trutnov Dolce

Z českých nádrží jsme testovali ještě Martinice. A to jen ze břehu. Voda vypadala nevábně, přístup do ní nebyl nic moc. Potkali jsme dva junáky, kteří se koupali v prvním rybníce. Prý to není tak špatné, jak to na první pohled vypadá. Ale i tak jsme ve vrátili raději zpátky do Vrchlabí.

Prozatím nejhezčí venkovní koupaliště jsme objevili v Niedamirowě, v první polské vesnice za Žacléřem. Posuďte sami: voda luxusně čistá, pláže udržované, pohodový přístup do vody, molo s posezením, houpačka na odložení oblečení a jako bonus také klid a krásný výhled do okolí. Sem si zajdeme zaplavat i někdy v létě, až bude trutnovské koupaliště plné Poláků. 🙂

Koupaliště Niedamirow
Luxusní koupaliště Niedamirow na polské straně Krkonoš

Když voda v rybnících zamrzne

Poté, co se na hladinách stojatých vodních ploch objeví ledová krusta, nezbývá než hledat osvěžení v řekách. Od nás z domu to máme nejblíž k Labi. Nejvhodnější místa se nachází u splavů. Nad nimi je dostatečně hluboká voda, aby se tam dalo plavat. A když i tady řeku pokryje led, pořád zůstává možnost jít se otužit pod splav. Koryto je tu vymleté na dostatečnou hloubku a do vody je možné ponořit celé tělo.

Většinou jezdíme ke splavu do Hostinného nebo k mostu na Nové Zámky. Hostinnský splav není ideálně přístupný, je potřeba jít kousek korytem řeky proti proudu. Nové Zámky jsou na tom v tomto směru lépe, ale nevýhodu mají v množství ošklivého plastového odpadu, který se na břeh po větší vodě vyplaví.

Zimní koupání Hostinné splav
Zimní koupání Hostinné splav

Další možnost je použít začátek náhonu odbočujícího z Labe u hostinského splavu. Vody je v něm po krk a rychle teče. Milan se občas nechává unášet proudem podél zahrádek. Já se bojím, že bych se z rychlého proudu nedokázala vrátit na břeh, takže to s délkou koupání nepřeháním.

Zimní koupání Hostinné náhon
Zimní koupání Hostinné náhon

Další krkonošské řeky jsou Úpa a Jizera. Koupání v Úpě jsem zatím nezkoušela, protože nevím o žádném vhodném místě.

Podzimní Jizeru jsme testovali zatím jen jednou. Nejsou na ní splavy na vhodných místech pro koupání. Jizera však nabízí jiný unikát. Na jejím toku vymlela voda hluboké tůně. Ty, které jsme objevili, se ale nenachází v okolí místa, kde by v zimě bylo možné bezpečně parkovat.

Pro první plavání ve vodách Jizery jsme si vybrali krásný podzimní den a parkoviště pod zříceninou hradu Nístějka. U mostu na Vysoké nad Jizerou se nachází vodácké tábořiště. Hned za ním je možné snadno sestoupit k řece. Voda v nejhlubších místech dosahuje po krk, což pro krátké osvěžení postačí.

Koupání v Jizeře pod Nístějkou
Koupání v Jizeře pod Nístějkou

Pokud by se vám myšlenka zimního plavání zalíbila, ozvěte se a můžete si jít zaplavat s námi. Nedaleko Krkonoš existuje také oddíl Karavana otužilců při TJ sokol Nová Paka. Tam už plavou opravdoví profíci 🙂

Hana Trachtulcová

O autorce: Hana Trachtulcová

Jsem průvodkyně přírodou Krkonoš. Pořádám exkurze a zážitkové aktivity v národním parku a na Stezce korunami stromů. Ukážu vám to nejzajímavější z našich hor. Pro přírodu nadchnu vás i vaše děti.

Objevme krásy Krkonoš společně

Zážitkový program Vycházky za ptáky

Kos horský

Pozorování ptáků v přírodě s výukou rozpoznávání ptačího zpěvu

Terénní exkurze do krkonošské přírody

Smrky v okolí horní hranice dorůstají do výšky jen okolo 5 m, Krkonoše

Komentované vycházky do hor s průvodcem

Zážitkový program Vycházky za ptáky

Kos horský

Pozorování ptáků v přírodě s výukou rozpoznávání ptačího zpěvu

Terénní exkurze do krkonošské přírody

Smrky v okolí horní hranice dorůstají do výšky jen okolo 5 m, Krkonoše

Komentované vycházky do hor s průvodcem

Stezka korunami stromů s průvodcem

Stezka korunami stromů Krkonoše

Prohlídky Stezky korunami stromů pro organizované skupiny 15 až 30 osob

Sezónní programy na Stezce korunami stromů

Stezka korunami stromů

Programy o přírodě pro menší skupiny o jarních prázdninách

Vyprávění o krkonošské přírodě

Vyprávění o krkonošské přírodě

Co dělat, když venku prší a nechce se vám jít ven?

Zážitkový program Stopování zvířat

Stopa veverky

Zimní dobrodružství na sněhu. Vydáme se po stopách krkonošských zvířátek.

Související příspěvky